De Nio Världarna


Atle från Mannheim, människornas land, råkar hamna i Vanaheim, vanernas värld. Där träffar han Havdis och tillsammans ger de sig av för att finna ett sätt för Atle att komma tillbaka hem. Med list och hjälp av urgammal kunskap och magi, såsom sejd, galdrar och runor, kan de navigera i en miljö som för dem är helt okänd. Med på färden kommer också några av de djur de möter och som blir viktiga för att klara den stundom gastkramande vandringens vedermödor. De lär inte bara känna varandra, utan även varelser de tidigare inte ens visste existerade. Det blir viktigt för det lilla resesällskapet att förstå hur De Nio Världarna är orienterade och vem som hör hemma var. På så vis kan de finna sin plats i det stora världsträdet samt åter bringa balans i tillvaron.

”Vanaheim & Nidavelir” är första delen i en fantasyserie om den nordiska mytologins Nio Världar. Böckerna är väl förankrade med den kunskap som finns om hur vikingatidens människor uppfattade sin existens och det universum de befann sig i.

Pris: 99 kr plus porto. Beställ genom att skicka ett e-brev till noatunforlag@gmail.com

Författare: Linnéa Jägrud 
Illustratör: Marilyn Lidebo
Formgivare: Sara Lernberger
ProvläsningDE NIO VÄRLDARNA Vanaheim & Nidavelir

Recension av Jennifer Johansson alias bokbloggaren Jenlovebooks:


De nio världarna: Vanaheim och Nidavelir är inspirerad av Nordisk mytologi. Den första delen i serien handlar om Atle, som är från Manheim, som hamnar av någon outgrundlig anledning i Vanaheim. För att återställa balansen får han med sig Havdis som ska hjälpa honom tillbaka till sitt hem. Men vägen tillbaka bli allt annat än enkel. Åh, vad jag tycker böcker om Nordisk mytologi är fantastiskt! Jag kan inte själv så jättemycket, men känner att jag då lär mig mycket medan jag blir underhållen på samma gång. Atle och Havdis är två väldigt genomtänka karaktärer och jag gillar diskussionerna och utvecklingen de har sinsemellan genom boken. Handlingen går lite i vågor – ibland väldigt spännande och sedan partier som är lite mer tröga att ta sig igenom, vilket gör den lite ojämn. Det är mycket resande i denna bok, och miljöbeskrivningarna målar upp världen och platserna fantastiskt, vilket får mig att önska att denna bokserie någon gång i framtiden kommer att bli en tv-serie. De andra karaktärerna man stöter på, speciellt Bil och Gnå, är karaktärer som man kommer att komma ihåg. Även om Jägrud tar upp väldigt känsliga och jobbiga ämnen, så tar författaren även diskussionen om huruvida vad som är rätt och fel, samt att det ibland inte finns något rätt och fel. Jag gillar hur starka de kvinnliga karaktärerna i denna bok är, men även att männen gestaltas som känsliga och att de också har känslor. Detta gör att varje karaktär känns som att den lika gärna kunde vara verklig. Jag märker väldigt fort att Jägrud har lagt otroligt mycket tid med att få in så mycket detaljer och att de ska matcha med de mytologier som finns. Och uppslaget i mitten av boken som man ser de språkliga skillnaderna på de olika världarna är roligt att senare kunna gå tillbaka till och få en mer djupgående förståelse över Nordisk mytologi.  Det är ett sant nöje att få läsa denna bok, och jag ser fram emot nästa del i serien!