Om förlaget

Noatun Förlag är litet men naggande gott. Vi ger ut böcker som kopplar till kultur och natur och där människan är en del av sin omgivning. Vår bas är i skärgården utanför Göteborg, där salta stänk möter uråldriga klippor. Förlagets hemvist är alltså huset vid havet.

Framtidens planer inbegriper boken ”Från Kulting till Korv” som är en fotobok om djurkolletiven (djurkollektiven.se). Dessutom arbetar vi på fortsättningen av De Nio Världarna. Aktuella projekt är fotoutställningen om Rynkor och Bark, som drivs av Fulltofta Naturcentrum i Skåne. Dessutom planeras fotoutställningen Nordiska Väsen – rödlistan, med planerad visning på några av landets museum under 2021.

”Vi” innebär makarna Linnéa och Johannes Jägrud, som ibland har hjälp av sonen Vidar.  Familjen är involverad i flera andra projekt, såsom kollektivt djurägande (djurkollektiven.se) samt vikingaskeppet Vidfamne (www.vidfamne.se).

Namnet Noatun

Enligt den nordiska mytologin var Noatun guden Njords hus vid havet. Njord var gud över havet, strömmar och vindar, samt över fiskelyckan. Om makrillen inte nappar kan det vara en idé att bjuda Njord på något gott, så kanske fiskelyckan vänder. Njord gifte sig med den vackra jättinnan Skade. Hon kom från en helt annan värld, de stora bergen där skogen står tät, snön ligger djup och där man lättast tar sig fram med skidor. Njord hade svårt att leva i bergen eftersom han tyckte att vargarna ylade så förskräckligt och att den torra luften gjorde läpparna såriga. Skade hade å andra sidan svårt fördra den ständiga vinden på kusten, där luften alltid var fuktig och där måsarna höll låda tidigt om morgonen. Det enda sättet för paret att få ett lyckligt äktenskap var att acceptera att de fick vara särbo och istället tidvis bo hos varandra. Såvitt Eddan förtäljer är de fortsatt gifta än idag och kommer så att vara till Ragnarök.

Noatun betyder huset vid havet.  Det är uppbyggt av delorden ”noa” som sannolikt kommer från namnet Njord, samt ”tun”, som härleds från ordet gårdstun, alltså marken kring gården.  Ordet noatun har kopplingar till ordet naust, som är ett mycket gammalt ord för båthus, huset där man drog upp båtarna. Det finns berättelser från vikingatiden där ordet naust förekommer.